کاربرد علم ژئوفیزیک در شناسایی تأسیسات مدفون
گسترش شهرنشینی در دنیای مدرن منجر به افزایش تقاضا برای زیرساختهای شهری و شبکههای مربوط به آنها شده است. این زیر ساختها شامل دو دسته سازه ها و تاسیسات زیرسطحی میباشند. تونلها مترو، کانالهای انتقال آب و گذرگاهها از جمله سازه های زیر سطحی بوده که روز به روز در حال گسترش هستند. تاسیسات شهری شامل شبکه گسترده ای از کابلهای برق، خطوط مختلف مخابراتی، گاز، آب و فاضلاب بوده که نقش کلیدی در توسعه اقتصادی داشته و بدون آنها زندگی غیر ممکن است. یک شهر مدرن به راحتی میتواند چندین میلیون کیلومتر خطوط تاسیساتی مدفون داشته باشد که در کنار سازه های زیر سطحی یک محیط زیرسطحی نسبتا پیچیده را ایجاد میکنند.
هزینه اقتصادی آسیب به شبکه کابل و لوله زیرزمینی قابل ملاحظه بوده و علاوه بر آن میتواند بروز مشکلات اجتماعی را نیز باعث گردد. مدیریت و حفاظت از این دارایی ها به داشتن اطلاعات دقیق در مورد آنچه در زیر زمین نهفته است متکی میباشد. متأسفانه، در بسیاری از موارد، سوابق نه به روز هستند و نه قابل اعتماد و یا ممکن است حتی هیچ سوابقی نیز وجود نداشته باشد. لذا استفاده از ابزارهایی جهت شناسایی و مکانیابی دقیق تاسیسات زیرسطحی مدفون اجتناب ناپذیر میباشد.
شناسایی این تاسیسات خدمات شهری میتواند شامل مکانیابی لوله ها، کانالها، کابلها و مخازن باشند. این تاسیسات از مواد مختلفی مانند فلز، پلاستیک یا بتن ساخته شده و در اعماق مختلف زمین مدفون میباشند. همانطور که گفته شد به دلیل نادرست بودن یا عدم وجود نقشه های زیرسطحی ممکن است اطلاعات دقیقی از مکان و عمق آنها وجود نداشته باشد. این عدم آگاهی میتواند باعث آسیب به این نوع تاسیسات در حین حفاری گردد. علاوه بر اجتناب از خسارت به تاسیسات، از پیامدهای دیگری نیز به شرح زیر میتواند جلوگیری شود:
- جلوگیری از آسیب یا مرگ کارگران
- کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از قطع تاسیسات
- اجتناب از تحمیل هزینه های اضافی
- جلوگیری از دعاوی یا مشکلات ناشی از سهل انگاری
ژئورادار امروزه به یک فناوری قابل اعتماد برای شناسایی و نقشه برداری تاسیسات زیرزمینی تبدیل شده و مزایای متعددی را نسبت به سایر تکنیک های مکان یابی تاسیسات ارائه میدهد. مهمترین آنها توانایی تشخیص تاسیسات فلزی، غیرفلزی و همچنین سایر اشیاء مدفون میباشد.