کاربردهای علم ژئوفیزیک
تجهیزات ژئوفیزیک برای کاربردهایی به شرح زیر می توانند مورد استفاده قرار گیرند:
ژئوفیزیک در معنای کلی در بردارنده فیزیک زمین، جو و اقیانوسها بوده و علم ژئوفیزیک به بررسی پارامترهای مختلف فیزیکی در ارتباط با کره زمین میپردازد. تاریخچه پیدایش این علم به نیمه دوم قرن شانزدهم میلادی بر میگردد. در این زمان گیلبرت کشف کرد که کره زمین به مانند یک مغناطیس غول پیکر میباشد. قریب به ۲۰۰ سال پس از این کشف، اولین قدم در کاربرد این علم برای اکتشاف مواد معدنی به سال ۱۸۴۳ بر میگردد. در این زمان فونورده با تئودولیت مغناطیسی تغییرات شدت میدان مغناطیسی زمین را اندازه گیری کرد و از آن به منظور اکتشاف تودههای آهن استفاده نمود. با تقاضای روز افزون بازار به فلزات و افزایش بیسابقه مصرف نفت، گاز و مشتقات آنها در ابتدای قرن بیستم، ضرورت توجه بیشتر به علم ژئوفیزیک عیان شد و متعاقب آن بسیاری از روش های ژئوفیزیکی توسعه پیدا کردند. از زمان جنگ جهانی دوم پیشرفت های بسیاری در زمینه ابداع و توسعه دستگاههای ژئوفیزیکی نیز حاصل شد. از آغاز دهه ۱۹۶۰ با همزمان با گسترش علوم الکترونیک و رایانه و استفاده از آن در حوزه های مختلف، این علوم در ژئوفیزیک نیز به کار گرفته شدند و در نتیجه در ساخت ابزارهای ژئوفیزیکی و همچنین پردازش و تفسیر دادههای ژئوفیزیکی، تحول عظیمی ایجاد شد.
در واقع امروزه با توسعه همزمان علوم مختلف و ارتباط در هم تنیده بین آنها، علم ژئوفیزیك یك علم چندرشتهای شده است كه با بكارگیری دانش و تكنیكهای فیزیك، ریاضی، زمینشناسی و كامپیوتر به مطالعه نیروها و فرآیندهای فیزیكی كه در گذشته و حال در حال تغییر سیاره ما بودهاند میپردازد. امروزه این علم با بهره گیری از دیگر علوم پایه، دانشی است با کاربردهای فراوان که به شاخه های متعددی تقسیم میشود. وظیفه اصلی علم ژئوفیزیک، مطالعه فرایندهای فیزیکی است که در سیاره زمین و منظومه شمسی رخ میدهد. شناخت پدیده های مرتبط با تحول زمین جامد، جو و اقیانوسها برای تامین نیازهای اساسی زندگی انسان و همچنین شناسایی پتانسیل های منابع آتی ضروری است.
اهمیت روشهای ژئوفیزیكی در آن است كه به ژئوفیزیكدانان اجازه میدهد تا خواص فیزیكی درون زمین را كه از دسترس مستقیم انسان خارج هستند اندازهگیری نمایند. بعنوان مثال درك ماهیت زلزله و حركت و تغییر شكل قارهها از مسائل مهمی هستند كه همواره ذهن ژئوفیزیكدانان را به خود مشغول كردهاند. آنها با استفاده از امواج لرزهای و اندازهگیری میدانهای گرانش و مغناطیس زمین میتوانند خواص الاستیكی ومغناطیسی، چگالی، و دمای درون زمین را مطالعه کرده تا به شناخت بهتری از ماهیت برخی پدیده ها مانند زلزله و حرکت قارهها دست پیدا کنند.
نیاز روزافزون به کشف منابع جدید انرژی، اکتشاف کانیها و ذخایر آبهای زیرزمینی، پیشبینی رویدادهای طبیعی مانند زلزله، آتشفشان، سیل و خشکسالی و همچنین یافتن راههای چگونگی کاهش اثر ویرانگر این پدیده ها، از دیگر مواردی است که اهمیت علم ژئوفیزیک و کاربرد آن را دوچندان کرده است